mangangjødsel

Artikkelstart

Mangangjødsel er manganforbindelser som brukes for å tilføre plantenæringsstoffet mangan (Mn). Planterøtter tar opp mangan kun som toverdig ion, Mn++. Da mesteparten av mangan i naturlig jordsmonn finnes som 3-verdig og 4-verdig mangan (Mn3+, Mn4+) vil mangel kunne forekomme, selv på jord med som i utgangspunktet har høyt manganinnhold. Lett jord (for eksempel sandjord) med høy pH vil kunne være utsatt for manganmangel. Sur, vannmettet, eller sterkt pakka jord vil derimot kunne inneholde for mye tilgjengelig mangan, og gi forgiftningssymptomer på plantene.

I friske planter vil manganinnholdet ligge på 30-150 mg per kilo tørrstoff. Innhold under 15-25 mg per kilo tørrstoff vil ofte tyde på mangel. Ved mangel på mangan kan det være aktuelt å pakke jorda mer ved tromling, eller bruke surtvirkende gjødselslag for å senke pH. Til gjødsling kan brukes mangansulfat, radgjødslet, 5-10 kg per dekar. Bladgjødsling med mangansulfat eller andre spesialpreparater kan også brukes på jordarter og vekster som lett får mangel.

Når planter dyrkes i steinull eller vannkultur må mangan tilføres kontinuerlig i næringsløsningen. Da brukes det konsentrasjoner på 0,6 til 1 mg per liter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg