Lyspanel er en flat plate som sender ut lys på grunn av elektroluminescens og brukes for belysning.

Et lyspanel består av to elektrisk ledende lag, skilt med et dielektrikum. Det ene av de ledende lagene er meget tynt og gjennomsiktig. Dielektrikumet er av plast eller keramikk, tilsatt ett eller flere fosforer, for eksempel sinksulfid, og dessuten små mengder såkalte urenheter, for eksempel kobber eller mangan. Når man setter en vekselspenning mellom de ledende lagene, vil det elektriske feltet som oppstår, forstyrre elektrontilstandene i fosforet. Elektronene settes i bevegelse og påvirker urenhetene, slik at disse sender ut lys.

Lyspanelet atskiller seg fra de fleste andre lyskilder ved at hele flaten, og ikke bare et lite filament, lyser opp. Flaten kan lages med den form og størrelse man måtte ønske. Fargen kan varieres ved å bruke forskjellige fosforer og ved å forandre påtrykt spenning og frekvens. I alminnelighet gir økende spenning mer lys, mens høyere vekselstrømfrekvens gir mer blålig lys. En fordel med lyspaneler er at de praktisk talt har ubegrenset levetid. Lyspaneler er vesentlig brukt i dekorasjonsøyemed.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg