Luft-til-bakke-missil er et styrt selvdrevet våpen brukt fra fly mot mål på bakken. Luft-til-bakke-missiler omfatter også sjømålsmissiler og kryssermissiler når de blir avfyrt fra luftfartøy.

Faktaboks

Også kjent som
ASM (forkortelse for engelsk Air-to-surface Missile)

Historie

Luft-til-bakke-missiler ble først tatt i bruk under andre verdenskrig, og det tyske sjømålsmissilet Henschel Hs 293, som første gang ble tatt i bruk i august 1943, regnes ofte som det første luft-til-bakke-missilet.

I Norge ble luft-til-bakke-missiler først tatt i bruk på midten av 1960-tallet med det amerikanske missilet Bullpup, som ble ferdigstilt ved Kongsberg Våpenfabrikk. Luftforsvaret hadde også en variant av sjømålsmissilet Penguin for bruk fra fly, og luft-til-luft-missilet IRIS-T, som var brukt på F-16, kunne omstilles til luft-til-bakke-missil. JSM, som er en luft-til-bakke-variant av det norske sjømålsmissilet NSM brukes på kampflyet F-35.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg