Ledsaget musikkreise er en norsk oversettelse av Guided Imagery and Music (GIM). Dette er en metode i musikkterapien som tar utgangspunkt i fordypet lytting til musikk. Metoden er utviklet av musikkterapeuten Helen Bonny, og når den utføres i dens opprinnelige form som individuell musikkpsykoterapi, omtales metoden som The Bonny Method of Guided Imagery and Music. I dag er det utviklet flere varianter av metoden, både med kortere tidsforløp og med lytting i grupper.

Faktaboks

Også kjent som

Guided Imagery and Music

Metoden tar utgangspunkt i lytting til utvalgte musikkstykker av kortere og lengre varighet. Opprinnelig ble det brukt vestlig klassisk musikk, men i dag lages det programmer også med musikk fra jazz og populærmusikk. Stykkene kan settes sammen til et program med varighet av opptil 30 minutter. Metoden utføres vanligvis av musikkterapeuter og eventuelt helsearbeidere med musikkbakgrunn og krever videreutdanning med egenerfaring og supervisjon.

Framgangsmåte

Prosedyren kan deles inn i fem trinn:

  1. Før lyttingen starter foretas en samtale mellom terapeuten og personen som deltar. Her klargjøres motivasjon og egnethet og det settes mål for timen og de påfølgende sesjonene. Terapeuten avgjør deretter hvilket program og hvilken musikk som skal velges.
  2. Deretter utføres det avspenningsøvelser slik at lytteren er godt avspent i kroppen og mentalt forberedt til å lytte til musikken.
  3. Mens musikken spilles, oppfordres lytteren til å fortelle hvilke assosiasjoner, kroppsfornemmelser og «bilder» som oppstår. Det er utviklet verbale teknikker for å lede musikkreisene.
  4. Etter at musikklyttingen er over, oppfordres lytteren til å fortelle om noen sentrale bilder, eller temaer som har kommet opp under «musikkreisen».
  5. Disse bildene kan klargjøres gjennom en tegning og tas opp i en påfølgende samtale med terapeuten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Denise Grocke (red.) 2019. Guided Imagery and Music. The Bonny Method and Beyond. Andre utgave. Dallas, Tx: Barcelona Publishers

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg