glykol

Molekylmodell av glykol. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
glykol
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for glykol
glykol
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Glykol er en kjemisk forbindelse som er en fargeløs, litt viskøs væske med søt smak. Glykol brukes i frostvæske for å senke frysepunktet og som løsemiddel. Væsken er blandbar med vann i alle forhold og har kokepunkt 197 °C og smeltepunkt −17 °C.

Faktaboks

Etymologi
av glyko-

Glykol er den enklest bygde forbindelsen av stoffklassen glykoler. Glykol kalles også etylenglykol, den kjemiske betegnelsen er 1,2-etandiol, og kjemisk formel er HOCH2–CH2OH.

Fremstilling og anvendelse

Glykol fremstilles vesentlig fra etylen.

Det anvendes som frysepunktnedsettende komponent i kjølevæske til forbrenningsmotorer, i bremsevæsker, til fremstilling av glykoldinitrat (for sprengstoffindustrien) og andre glykolderivater. Stoffet har ellers vidstrakt anvendelse som løsemiddel i kjemisk-teknisk industri.

Giftighet

Etter drikking av glykol inntrer relativt hurtig dyp søvn, undertrykkelse av åndedrettssenteret og tiltagende nyreskade. Glykol tas hurtig opp gjennom huden hos mennesker, og skader kan opptre etter at man har fått stoffet på en stor hudoverflate. Innånding av glykoldamp synes ikke å være av så stor helseskadelig betydning som det å drikke eller å få stoffet på huden.

I dyreforsøk har glykol vist seg å være relativt lite akutt-toksisk. Mye tyder på at giftigheten er sterkere for mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg