Løvtrebukken Phymatodes testaceus hann
Løvtrebarbukken (Phymatodes testaceus, hann, lys form) opptrer i Norge forholdsvis lokalt, og er utbredt i de sørlige delene av landet. Løvtrebarkbukken er 10-15 millimeter lang, og fargen er meget variabel. Dekkvingene er vanligvis blåsorte, men kan også være brune. Forbrystet er gulbrunt med mer eller mindre tydelige svarte flekker, og forsynt med knuter.
Løvtrebukken Phymatodes testaceus hann
Lisens: CC BY SA 3.0
Løvtrebarbukken (Phymatodes testaceus, hunn, mørk form)
Løvtrebarbukken (Phymatodes testaceus, hunn, mørk form) opptrer i Norge forholdsvis lokalt, og er utbredt i de sørlige delene av landet. Løvtrebarkbukken er 10-15 millimeter lang, og fargen er meget variabel. Dekkvingene er vanligvis blåsorte, men kan også være brune. Forbrystet er gulbrunt med mer eller mindre tydelige svarte flekker, og forsynt med knuter.
Løvtrebarbukken (Phymatodes testaceus, hunn, mørk form)
Lisens: CC BY SA 3.0

Løvtrebarkbukk er en billeart i familien trebukker.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Phymatodes testaceus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Den er meget fargevariabel. Dekkvingene kan være metallblå, svarte eller rødbrune, mens halsskjoldet er rødgult eller svart. Lengden er 8–15 millimeter.

I Norge er arten vanlig på Sørlandet og noe sjeldnere på Sør-Østlandet. Svermingen foregår fra juni til juli, i skumringen. Eggene legges i tørre, barkkledde løvtrær, særlig eik og bjørk. Larvene gnager mellom barken og veden, og gangene fylles med gnagmel. Ofte kan billene klekkes i stort antall fra vedlagre i kjellere og uthus.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

løvtrebarkbukk
Phymatodes testaceus
Artsdatabanken-ID
6426
GBIF-ID
8961343

Kommentarer (2)

skrev Ruben Dahl

Hei. Jeg føler meg ganske sikker på at Løvtrebarkbukken har flyttet inn i hos meg. Hvordan; foruten å brenne all ved, kan jeg bli kvitt disse billene? Hvor lang levetid er forventet? Vennlig hilsen Ruben

svarte Preben S. Ottesen

Hei, løvtrebarkbukken legger bare egg i nylig død ved, i tørr ved kan de ikke legge egg. Så "angrepet" vil dø ut av seg selv. Det er kun larver fra de egg som ble lagt i det nyfelte treet som nå klekker. mvh Preben

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg