Løvsanger (Phylloscopus trochilus)
Løvsanger
Løvsanger med reirmateriale om våren.
Løvsanger
Av /Shutterstock.

Løvsanger

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Løvsanger er en fugleart i bladsangerfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: willow warbler
Vitenskapelig navn
Phylloscopus trochilus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Løvsanger er en av de minste fuglene i Norge, cirka 11 centimeter stor og med en vekt på cirka 7–11 gram. Oversiden av fuglen er grågrønn, og undersiden gråhvit. Sangen til løvsangeren er en melodisk, litt vemodig tonerekke. Den er ulik gransangerens, som den ellers til forveksling ligner på.

Næring

Løvsangeren lever stort sett av insekter og edderkopper, men kan også spise noe bær om høsten.

Formering

Løvsangeren bygger reir på bakken og legger seks-åtte egg som hver veier cirka 1,2 gram. De ruges i omtrent to uker, og ungene forlater reiret etter tilsvarende periode.

Utbredelse og forekomst

Løvsangeren hekker fra Sentral-Europa og nordover til ishavskysten og videre inn i Nord-Asia. Den regnes for å være Norges vanligste fugl og forekommer fra skjærgården til snaufjellet. Den er funnet opp til cirka 1250 meter over havet på Dovrefjell. I følge Norsk Ornitologisk Forening teller bestanden et sted mellom 4,5 og 11 millioner par. I fjellbjørkeskogen er mer enn en tredel av alle hekkende fugler løvsangere.

Trekk

Løvsangeren fra de nordlige landsdelene overvintrer i Øst-Afrika, mens fuglene fra de sørlige landsdelene tilbringer vinteren i Vest-Afrika. Den kommer til Norge i overgangen april–mai, og trekket sørover igjen foregår i hovedsak i august.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

løvsanger
Phylloscopus trochilus
Artsdatabanken-ID
4472
GBIF-ID
2493052

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg