Gransanger, fugleart i sangerfamilien. Den er så lik løvsanger at den bare ved hjelp av håndsvingfjærenes lengde kan skilles fra denne. Begge artene har brungrønn overside og gulhvit underside med en tydelig, lys stripe over øyet. Gransangeren veier bare 6–10 gram, og er sammen med løvsangeren og fuglekongen (5–6 gram) Norges minste rugefugl. Sangen er vidt forskjellig fra løvsangerens og lyder som et taktfast «tjipp-tjapp» (uten melodi) i serier på 15 til 40 slag. Ruger regulært fra Sørlandet til Troms og muligens i deler av Finnmark, men er ikke så vanlig som løvsanger. Reiret, som har åpning på siden, plasseres like ved eller i en lav busk av bartre. Det bygges av strå og løv med fine strå og fjær. De 5–8 eggene er hvite med mørkebrune flekker. Eggene ruges av hunnen i ca. 13 dager, og ungene oppholder seg i reiret i 13–14 dager før de flyr ut. Lever av insekter. Hekkebestanden i Norge anslås til 100 000–500 000 par. Trekkfugl som kommer tilbake så tidlig som i løpet av april, helt opp til Nordland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.