Løsgjengerloven var en norsk lov som blant annet hadde som formål å begrense omstreiferi. Løsgjengerloven ble opphevet i 2006. Den siste tiden ble den stort sett anvendt mot berusede personer som ble påtruffet på byen og innbrakt til politiarrest over natten. Ved løslatelse fikk de da en bot.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om Løsgjængeri, Betleri og Drukkenskab
Kortnavn
løsgjengerloven
Trådt i kraft
01.08.1907
Lovdata-ID
NLO/lov/1900-05-31-5

Lovens innhold

Løsgjengerloven tok sikte dels på arbeidssky løsgjengere (særlig omstreifere), dels på alkoholmisbrukere. Den hadde både straffebestemmelser og bestemmelser om langvarig anbringelse i tvangsarbeid.

Historikk

Særlig bestemmelsene om tvangsarbeid ble etter hvert utsatt for sterk kritikk fordi loven virket som en klasselov mot de dårligst stilte i samfunnet, og adgangen til tvangsarbeid ble opphevet i 1970. Samtidig ble straffebestemmelsen i § 16 mot den som viser seg åpenbart beruset på offentlig sted, opphevet.

Loven var et ledd i det reformarbeidet på strafferettens område som førte frem til straffeloven av 1902 og vergerådsloven av 1896.

Løsgjengerloven ble opphevet i januar 2006. Berusede personer kan imidlertid fremdeles som ordens- og tryggingstiltak innbringes og holdes i drukkenskapsarrest til de blir edru med hjemmel i politiloven, men i motsetning til tidligere, kan innbringelsen ikke etterfølges av bøter og fengselsstraffer. Den som ikke etterkommer politiets pålegg, eller som bedriver ordensforstyrrelser i beruset tilstand, kan imidlertid fortsatt bøtelegges etter straffelovens § 181.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg