Lønnstrinn er trinnene i en lønnstabell. Hvert lønnstrinn svarer til en viss grunnlønn i kroner. Jo høyere lønnstrinn en ansatt har, jo høyere lønn får vedkommende.

Lønnstrinn er mye brukt i offentlig sektor, men brukes også i noen deler av privat sektor. Systemet med lønnstrinn er gjerne fastsatt i en tariffavtale, som også bestemmer hvor mye lønn som skal gis for hvert lønnstrinn. Mange ansatte i staten er omfattet av en felles system med lønnstrinn. I andre deler av arbeidslivet gjelder egne lønnstabeller med andre trinn og lønnsnivåer.

Man kan få høyere lønn ved at man flyttes opp til et høyere lønnstrinn (for eksempel på grunn av ansiennitet), eller ved at man begynner i en ny stilling som gir høyere lønnstrinn. Grunnlønnen i kroner kan også økes selv om man beholder samme lønnstrinn. Det kan skje ved at lønnsnivået for hvert lønnstrinn justeres gjennom tariffoppgjør.

Et system med lønnstrinn kan også brukes i virksomheter som ikke er omfattet av noen tariffavtale. For eksempel velger noen virksomheter, der lønnen fastsettes på andre måter enn gjennom en tariffavtale, å bruke lønnstrinnene i staten som holdepunkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg