Arctica islandica

Arctica islandica, kuskjell. Foto fra: Lendrup S Løgstør

Arctica islandica

Arctica islandica, kuskjell. Foto fra: Lendrup S Løgstør

Kuskjell er en art av muslinger i kuskjellfamilien (Arcticidae), som tilhører underklasse Heterodonta.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Arctica islandica
Beskrevet av
(L., 1767)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Kuskjell blir opptil 12 centimeter i diameter, og er en temmelig rund, brun musling med fine konsentriske ringer i skallet.

De ligger oftest nedgravd i sand- og mudderbunn. Ofte ligger flere skjell tett sammen, og stikker bare så vidt opp av bunnen med skallåpningen.

Utbredelse

Kuskjell har stor utbredelse langs kysten av Nord-Atlanteren. Artens toleransegrense er vanntemperatur mellom 0 og 19° C. Den er vanlig langs hele norskekysten, og på bunnen av Nordsjøen.

Arten finnes vanligst på noen få meters dyp, men kan også treffes mye dypere. Tråling i Nordsjøen kan være skadelig for kuskjell.

Bruk

Kuskjell er av stor betydning på Island som agnskjell. Også i Norge blir de brukt som agnskjell. De kan spises, og blir spist i andre europeiske land. I USA høstes flere hundre tusen tonn årlig.

Alder

Kuskjell er bemerkelsesverdig ved at de kan bli så gamle. I 2009 ble det funnet et individ på 507 år ved kysten av Island, det eldste dyr hittil kjent.

Alderen kommet man frem til ved å telle de konsentriske ringene på skallet, som øker for hvert år. Studier av ringenes tykkelse brukes til å bestemme variasjoner i jordens klima (sklerokronologi).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Moen, F. E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. Kom forlag.

Faktaboks

kuskjell
Arctica islandica
Artsdatabanken-ID
108358
GBIF-ID
5189341

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg