Kuskjell, en art av muslinger i kuskjellfamilien (Arcticidae), underklasse Heterodonta. En opptil 12 cm stor, temmelig rund, brun musling med fine konsentriske ringer i skallet. De ligger oftest nedgravd i sand- og mudderbunn, og finnes langs hele Norges kyst. Ofte ligger flere skjell tett sammen, og stikker bare så vidt opp av bunnen.  Mellom gjellene har kuskjell ofte en samboer i form av en nemertine eller slimorm.

Kuskjell er av stor betydning på Island som agnskjell. De kan spises, og blir spist i andre europeiske land. I USA høstes flere hundre tusen tonn årlig.  I Norge blir de også brukt som agnskjell.

Det hevdes at det er funnet et kuskjell med alder på 220 år eller mer. Det har man kommet frem til ved å telle de konsentriske ringene på skallet, som øker for hvert år. Dette gjør kuskjell til et av de lengstlevende av alle dyr.

Arten finnes vanligst på dyp fra noen få meter, men kan også treffes mye dypere.  Kuskjell er sårbar for mekanisk påvirkning, som f.eks. tråling i den sørlige delen av Nordsjøen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.