Kuskjell, en art av muslinger i kuskjellfamilien (Arcticidae), som tilhører underklasse Heterodonta. 

Kuskjell blir opptil 12 centimeter i diameter, og er en temmelig rund, brun musling med fine konsentriske ringer i skallet. De ligger oftest nedgravd i sand- og mudderbunn. Ofte ligger flere skjell tett sammen, og stikker bare så vidt opp av bunnen med skallåpningen.

Kuskjell har stor utbredelse i Europa. Den er vanlig langs hele norskekysten, og på bunnen av Nordsjøen. Arten finnes vanligst på noen få meters dyp, men kan treffes mye dypere. Tråling i Nordsjøen kan være skadelig for kuskjell.

Kuskjell er av stor betydning på Island som agnskjell. De kan spises, og blir spist i andre europeiske land. I USA høstes flere hundre tusen tonn årlig. I Norge blir de også brukt som agnskjell.

Kuskjell er bemerkelsesverdig ved at de kan bli så gamle. Det hevdes at det er funnet et kuskjell med alder på 200 - 400 år. I 2009 ble det funnet et på 500 år ved kysten av Island. Alderen kommet man frem til ved å telle de konsentriske ringene på skallet, som øker for hvert år. Dette gjør kuskjell til et av de lengstlevende av alle dyr.

  • Moen, F. E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. Kom forlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.