Krymping er forandring av lengde og bredde ved bruk, vask, rensing, pressing og annet vedlikehold. Krympingen skyldes enten de enkelte fibrenes egenskaper eller at fiber, garn eller stoff er blitt strukket i produksjonsprosessene uten å bringes tilbake til naturlig lengde.

Betegnelsen krymping brukes i industrien om prosesser som skal redusere krymping og da spesielt krymping som skyldes forutgående produksjonsprosesser. Se også krympefribehandling.

Både for konfeksjonsindustrien og den enkelte bruker er det viktig at krympingen ikke overskrider visse grenser, som varierer både med stoffkonstruksjon og bruksformål. Det er vanlig å tillate større krymping i strikkede varer enn i vevde, fordi mange av de strikkede varene er mer elastiske. Krymping måles ved hjelp av standardiserte prøvningsmetoder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg