Kronprinsflagget
Kronprinsflagget
Av .
Det norske kronprinsflagget
Det norske kronprinsflagget tilsvarer kongeflagget, men med splitt. Det ble innført ved Kgl. resolusjon 26. desember 1924.
Det norske kronprinsflagget
Av .

Kronprinsflagg er innarbeidet betegnelse for tronarvingens flagg i et monarki, en arv fra tidligere lovgivning om agnatisk arvefølge.

§ 5 i Norges Grunnlov av 17. mai 1814 bestemte at «Arvefølgen er lineal og agnatisk, saaledes, at kun Mand af Mand kan arve Kronen.» I 1990 ble tronfølgeordningen endret slik at Norge nå har kognatisk arvefølge. Kongens eldste barn er hans etterfølger på tronen, uavhengig av kjønn. Det betyr at tronarvinger i fremtiden også kan føre kronprinsesseflagg.

I Norge er tronarvingens flagg en variant av kongeflagget eller dronningflagget med en grunn splitt, og det er dermed et våpenbanner med riksvåpenets gylne løve på rød duk. Det samme gjør Japan og Thailand.

Storbritannias tronarving fører også et våpenbanner, riksvåpenet belagt med en hvit turnerkrage med tre fliker, og med Wales' våpen i et hjerteskjold.

Sverige og Danmark har sine orlogsflagg (splittflagg) som kongeflagg, belagt med landets store riksvåpen i et hvitt kvadrat midt i flagget. Norge hadde fra 1844 til 1905 kongeflagg av samme type. I begge naboland har tronarvingene landets lille riksvåpen i sine flagg. I andre monarkier fører tronarvingene avvikende versjoner av kongeflagget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg