Krigstilstand er en situasjon som oppstår når et land avgir eller mottar en krigserklæring, eller når det blir utsatt for væpnet angrep utenfra uten at krig er erklært. Ordet blir også brukt om den situasjonen som råder i et land når krigsmakten er mobilisert i beredskapsøyemed. De sivile myndighetene kan da bli underlagt de militære, og spesielle krigslover kan bli gjort gjeldende.

Spørsmålet om krigstilstanden Norge–Tyskland

Om det hersket krigstilstand mellom Norge og Tyskland under andre verdenskrig, har vært emne for mye diskusjon. Det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 var ikke ledsaget av noen krigserklæring. Det kom heller ingen formell krigserklæring fra norsk side etter at Nygaardsvolds regjering avviste det tyske kravet om overgivelse 9. april. Imidlertid ble det 24. april fra tysk side hevdet at den norske regjeringen hadde skapt krigstilstand ved å motsette seg okkupasjonen; den norske regjeringen fremholdt da at man hadde kjent til krigstilstanden siden okkupasjonens første dag. Kapitulasjonen 10. juni 1940 medførte stans i de regulære krigshandlinger, men krigstilstanden mellom de to land opphørte formelt sett ikke. Under rettsoppgjøret etter krigen prosederte mange av de anklagede på at de ikke kunne ha løpt fiendens ærend fordi det formelt sett ikke var krigstilstand mellom Norge og Tyskland etter 10. juni 1940. Retten la imidlertid til grunn at det hersket krigstilstand fra 9. april 1940 og frem til frigjøringen 8. mai 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg