Det lukkede brevet eier den største sjarm (Nordahl Grieg), og konvolutten kan skape forventninger.

Konvolutt fra 1862
Konvolutt fra 1862
Lisens: CC BY SA 3.0
Konvolutt fra 1862 - bakside
Konvolutt fra 1862 - bakside
Lisens: CC BY SA 3.0

Konvolutt er et brevomslag, som regel av papir.

Faktaboks

Uttale
konvolˈutt
Etymologi
av latin ‘rulle sammen’

Til vanlig brevpost er minste tillatte format 9 ganger 14 centimeter. Vinduskonvolutt er forsynt med et gjennomsiktig felt der adressen på brevet kommer til syne. Konvolutter fremstilles i formater i samsvar med B-, C- og E-seriene for standard papirformater, med eller uten gummi, selvklebende, og med diagonal- eller posesnitt.

Historikk

Det første patentet på en konvoluttbrettemaskin ble tatt ut i 1845 av britene Edwin Hill og Warren de la Rue. En slik maskin kunne produsere 25 200 konvolutter om dagen på et 10 timers skift. Fra 1850 ble det årlig sendt 300 millioner konvolutter gjennom det britiske postvesenet. I 1876 tok amerikaneren William Irwin Martin initiativ til å få standardisert konvolutter etter form og størrelse.

Konvolutten erstattet etter hvert praksisen med å brette sammen brevarket (med baksiden ut) og «lukking» ved hjelp av lakk og segl. Konvolutten har hatt en sentral plass i all postbehandling og blitt tilpasset både ulike formål og maskinell behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg