Kondensatorgjennomføring er en elektrisk komponent som benyttes i elektriske systemer og apparater der det er behov for å koble elektriske signaler eller strøm mellom to områder med forskjellige elektriske potensialer, samtidig som man opprettholder elektrisk isolasjon mellom dem.

Kondensatorgjennomføring brukes til å føre luftlinje gjennom en stasjonsvegg eller inn i en transformator. De benyttes ofte i høyspentnettet fra 66 kV og oppover. Jo høyere spenningen er, dess viktigere er det å kunne kontrollere de elektriske feltene som oppstår.

Oppbygning

Kondensatorgjennomføring er bygget opp av en seriekobling av kondensatorer som bestemmer spenningsfordelingen i isolasjonen. Det er også satt inn lagvis skjermer som styrer de elektriske feltene, slik at ekvipotensiallinjene blir flyttet bort fra gjennomføringspunktet.

Ekvipotensiallinjer er linjer som ligger på samme spenningsnivå i isolasjonen. Skjermene har også i oppgave å fordele ekvipotensiallinjene over flaten i gjennomføringen slik at maksimal tillatt feltstyrke i isolasjonen ikke overstiges, samt at skjermene er med på å skape en jevn spenningsfordeling i isolasjonen. Dermed unngås partielle utladninger og nedbrytninger i isolasjonen.

Materialer som ofte benyttes til skjermer er tynn aluminiumsfolie, epoksy (herdeplast), papir, med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg