kollektiv forsikring

Artikkelstart

Kollektiv forsikring er en forsikringsordning for en gruppe personer som forsikres på samme forsikringsavtale og på like vilkår. Gruppen må være klart definert og kan bestå av arbeidstagere i en bedrift, medlemmer av en fagorganisasjon, skoleelever i en kommune, låntagere i en bank og liknende.

Faktaboks

Uttale
kˈollektiv forsikring

Prisen på en kollektiv forsikring blir normalt rimeligere enn for individuelle forsikringer på grunn av standardiserte vilkår og ytelser, og fordi en stor del av administrasjonen utføres av den arbeidsgiveren eller organisasjonen som er forsikringstager.

Kollektive forsikringsordninger blir stadig mer utbredt. De fleste finnes i pensjonsforsikring, ulykkesforsikring, gruppelivsforsikring og gjeldsforsikring. Mest kjent innen skadeforsikring er kollektiv hjemforsikring for LO-organiserte. Ofte betaler arbeidsgiver fullt ut for kollektive personforsikringer for sine ansatte.

Kollektiv forsikring for foreningsmedlemmer er som regel basert på frivillig tilslutning. Den kan også være obligatorisk, for eksempel i et fagforbund som ved uravstemning forplikter medlemmene til å delta i organisasjonens kollektive forsikringsordning.

Gjeldsforsikring for låntagere tilbys på frivillig basis gjennom låneinstitusjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg