Kollektiv forsikring, forsikringsordning for en gruppe personer som forsikres på samme forsikringsavtale og på like vilkår. Gruppen må være klart definert og kan bestå av arbeidstagere i en bedrift, medlemmer av en fagorganisasjon, skoleelever i en kommune, låntagere i en bank og liknende.

Prisen på en kollektiv forsikring blir normalt rimeligere enn for individuelle forsikringer på grunn av standardiserte vilkår og ytelser, og fordi en stor del av administrasjonen utføres av den arbeidsgiver eller organisasjon som er forsikringstager.

Kollektive forsikringsordninger blir stadig mer utbredt. De fleste finnes i pensjonsforsikring, ulykkes-, gruppelivs- og gjeldsforsikring. Mest kjent innen skadeforsikring er kollektiv hjemforsikring for LO-organiserte. Ofte betaler arbeidsgiver fullt ut for kollektive personforsikringer for sine ansatte.

Kollektiv forsikring for foreningsmedlemmer er som regel basert på frivillig tilslutning. Den kan også være obligatorisk, for eksempel i et fagforbund som ved uravstemning forplikter medlemmene til å delta i organisasjonens kollektive forsikringsordning.

Gjeldsforsikring for låntagere tilbys på frivillig basis gjennom låneinstitusjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.