kollektiv hjemforsikring

Kollektiv hjemforsikring, en forsikring av innbo og løsøre for medlemmer av en fagforening.

Faktaboks

Uttale
kˈollektiv hjemforsikring

Forsikringen dekker brann, tyveri, ran, vannledningsskade, naturskade, ansvar, rettshjelp med mer. De fleste ordninger har ingen begrensning av forsikringssummen og ens premie for alle i kollektivet.

Noen ordninger har en øvre grense på forsikringen, for eksempel på 1,3 millioner kroner, og differensiert premie etter bosted. Premien betales inn sammen med fagforeningskontingenten.

I forbund med obligatorisk medlemskap i forsikringsordningen tjener medlemsbeviset som forsikringsbevis. Forsikringsordningen er utviklet i Norge. Den ble lansert 1964 ved en avtale mellom LO og Forsikringsselskapet Samvirke. Ordningen ble gjort obligatorisk for samtlige medlemmer av de fagforeninger som inngikk avtale med Samvirke.

Tre medlemmer av en fagforening følte seg ikke bundet av en slik avtale og ville ha rett til å reservere seg. I en Høyesterettsdom 1967 ble det fastslått at forsikringsordningen lå utenfor fagforeningens primære formål, og at det ikke kunne gjøres bindende flertallsvedtak på dette området. Det førte til at medlemmer av forbund som senere ble med, fikk adgang til å reservere seg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg