En kjøttkvern er et kjøkkenredskap brukt til å finmale og/eller blande kjøtt, fisk eller grønnsaker. De opphakkede råstoffene presses ned i åpningen på toppen. En sveiv driver en skrue som bearbeider og blander ingrediensene og fører innholdet fremover. I enden av skruen sitter en kniv like foran en fastskrudd, perforert plate. Denne platen kan skiftes ut og tilpasses finheten på substansen eller det som skal lages (for eksempel pølse eller tårnkake).  Hullskiver, riveskiver og pølsehorn er vanlig tilbehør. Kjøttkverna kan enkelt demonteres for rengjøring.

Den hånddrevne kjøttkverna erstattet omkring 1900 hakkekniven og potetkverna. Det skal ha vært den kjente oppfinneren Karl Drais (benevnelsen dresin er avledet fra hans navn) som har funnet opp kjøttkverna. Han døde i 1851.

Etter hvert begynte også norske jernverk og mekaniske verksteder å lage kjøttkverner. De eldste modellene hadde to snodde valser som kjøttet passerte mellom. Omkring 1900 ble kjøttkverna fremstilt av Husqvarna i Sverige svært populær. Den ble solgt i mer enn 12 millioner eksemplarer på verdensbasis. Utover 1900-tallet begynte elektriske kjøttkverner å vinne innpass også hos oss. Nå er kjøttkverna langt på vei erstattet av kjøkkenmaskiner

  • Audun Dybdahl: Matstell i eldre tid. Steinkjer 1992.
  • Kristine Lind Grøttland: Daglig brød og daglig dont.  Fra nord-norsk husstell og hjemmeliv. Universitetsforlaget 1978.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.