En hakkekniv er et redskap som ble brukt til å finhakke kjøtt og innmat til pølser eller kjøttkaker.

Det er to hovedtyper av hakkekniver. Den ene typen (og trolig den eldste) ligner en tynnbladet øks med et loddrett håndtak av tre. Disse hakkeknivene opptrer ofte i to like eksemplarer, da man brukte begge hender under arbeidet. Det som skulle bearbeides, kunne plasseres på en hakkestokk eller i et trau.

En annen type hakkekniv, som også kalles rullekniv, har et langt, avrundet knivblad med loddrette håndtak i begge ender. Rullekniver med to eller flere parallelle knivblad forekommer også. Kjøttet ble finhakket ved å rulle kniven fra side til side på hakkebrettet. Hakkebrettet var laget av en hard tresort som bjørk og formet etter kniven.

Hakkeknivene gikk ut av bruk da kjøttkverna ble et vanlig kjøkkenredskap mot slutten av 1800-tallet.   

  • Audun Dybdahl: Matstell i eldre tid. Steinkjer 1992.
  • Kristine Lind Grøttland: Daglig brød og daglig dont.  Fra nord-norsk husstell og hjemmeliv. Universitetsforlaget 1978.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.