Kjønnsproporsjon, forholdet mellom hanner og hunner i en populasjon. Kjønnsbestemmelse ved kjønnskromosomer gir teoretisk et 1:1-forhold ved befruktning i seksuelt reproduserende organismer. Under forholdsvis generelle betingelser er dette en utviklingsmessig (evolusjonær) stabil tilstand. Andre forhold kan imidlertid forårsake et avvik fra dette 1:1-forholdet, for eksempel stor grad av innavl i populasjonen.

Det er ikke uvanlig at forholdet mellom antallet hanner og hunner endrer seg med alderstrukturen til individene i en populasjon. For eksempel dør mange hanner som resultat av fysiske kamper om tilgang til hunner (se seksuell seleksjon). Det er derfor vanlig å studere forholdet mellom antall hanner og hunner i en populasjon på fire ulike stadier:

  • det primære kjønnsforholdet er forholdet ved befruktning
  • det sekundære kjønnsforholdet er forholdet ved fødsel
  • det tertiære kjønnsforholdet er forholdet hos seksuelt modne organismer.
  • det kvartære kjønnsforholdet er forholdet etter reproduksjon.

Den normale kjønnsproporsjonen ved fødsel for mennesket er marginalt litt flere gutter enn jenter. En studie fra USA fant at det fødes 1000 gutter per 934 jenter.

Hvorfor det fødes flere gutter enn jenter er trolig en kombinasjon av flere faktorer. Blant de foreslåtte faktorene finner man for eksempel mors alder, samt eksponering for en rekke ulike kjemiske stoffer fra blant annet plantevernmidler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.