fugemasse

Fugemasse, elastisk eller plastisk materiale som brukes til fylling og tetting av fuger der det kan forekomme bevegelser. Fugemasser skal tette, samtidig som massen er utsatt for betydelige bevegelser. Dette til forskjell fra kitt som bare tar opp små bevegelser.

Kitt og fugemasser omfatter et stort antall produkter med høyst ulike egenskaper og finnes som mer eller mindre klebrige masser og som profilerte bånd. Felles for alle produkter er at de er basert på organiske materialer og at de har en pastalignende konsistens ved påføringen. I herdet og aldret tilstand beholder de en større eller mindre grad av plastisitet og/eller elastisitet, som gjør det mulig å oppta fugebevegelser.

Typer

Ikke-tørkende, plastiske fugemasser er utpreget plastiske, med praktisk talt ingen elastisitet. Ettersom overflaten forblir klebrig, kan de bare brukes der hvor misfarging på grunn av ansamling av smuss er uten betydning.

De elastoplastiske (seigplastiske) fugemassene har egenskaper som ligger mellom de rent plastiske og de mer elastiske massene. De tørker og herder tvers gjennom massen ved avdunsting av løsemidler eller kjemiske reaksjoner. De er gjerne basert på butylgummi eller polyakrylater og har et bredt anvendelsesområde.

Termoplastiske fugemasserer relativt faste ved normale temperaturer, men mykner sterkt ved oppvarming til anbringelsestemperatur. De er gjerne på gummiasfaltbasis og brukes vanligvis bare i horisontale fuger i konstruksjoner som gulv, og lignende.

De elastiske fugemassene herder til et gummielastisk produkt og omfatter produkter på basis av silikoner, polysulfider, polyuretaner og en rekke andre polymerer. De kan være en- eller to-komponent masser. Silikonbaserte masser er de mest elastiske av fugemassene. Silikongummi er også meget bestandig og påvirkes praktisk talt ikke av værpåkjenninger og andre aldringsfaktorer. Adhesjonen til underlaget kan imidlertid være et problem. Elastiske masser er de mest avanserte fugemassene og har et vidt anvendelsesområde.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg