Tidligere var det generelt forbud mot å innføre levende dyr til Norge uten dispensasjon fra Landbruks- og matdepartementet. Etter ikrafttredelse av EØS-avtalen fra 1. juli 1994 kan de dyreartene som omfattes av avtalen innføres fra EØS-land i samsvar med vilkår fastsatt i forskrift. For andre dyrearter og for dyr fra tredjeland, altså land utenom EU/EFTA-området, kan veterinærmyndighetene etter søknad dispensere fra forbudet og sette vilkår for innførsel, blant annet veterinær grensekontroll og isolering av innførte dyr i en på forhånd godkjent karantene. I karantenetiden testes dyrene for en rekke sykdommer.

Etter at den reviderte EØS-avtalen trådte i kraft fra 1999, falt veterinær grensekontroll ved innførsel av dyr fra EØS-området bort. I tillegg blir flere dyrearter tillatt innført. Innførsel av levende dyr er bare tillatt gjennom registrerte importører. Det forutsettes offentlig veterinærkontroll på avsenderstedet. Innførsel skal meldes til offentlig myndighet før ankomst, slik at det eventuelt kan foretas prøvetaking og isolasjon. Alle innførte dyr skal registreres elektronisk og øremerkes. Ved innførsel fra tredjeland vil det fortsatt være krav om veterinær grensekontroll og karantene ved særskilte grensekontrollstasjoner. Hund og katt fra land innenfor EU/EFTA kan tillates innført uten karantene etter søknad til Statens dyrehelsetilsyn, forutsatt at det etter vaksinasjon mot rabies er oppnådd tilfredsstillende antistoffnivå. For hund og katt fra tredjeland der det forekommer rabies, kreves 4 måneders isolasjon i en spesiell, offentlig godkjent karantene, deretter 2 måneders «hjemmekarantene».

Andre selskapsdyr som burfugler og smågnagere kreves isolert fra andre dyr første måned etter ankomst. Eksotiske dyr tillates normalt kun innført til dyreparker eller midlertidig innført til sirkus. Det kreves spesiell tillatelse for å flytte dyr ut av dyrepark eller sirkus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. oktober 2014 skrev tina marosan

Hei, det blir skrevet kort i siste avsnitt om dyr som importeres til dyreparker og at det kreves spesiell tillatelse, jeg lurte litt på om hva slags spesiell tilatelse dette er og hva den går ut på.

Mvh
Tina M.

17. november 2015 svarte Guro Djupvik

Hei Tina,
Vi mangler dessverre en fagansvarlig som kan gi deg et godt svar, men inntil videre kan du kanskje finne noen svar på Mattilsynets faktasider om import av dyr?
Her, for eksempel: http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/import_og_eksport_av_dyr/importavproduksjonsdyr/

Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.