Jordregister, oppgave over arealressurser som er egnet til plantedyrking eller naturlig planteproduksjon (skog og naturlig vegetasjon); omfatter produktivt areal utenom byer og tettsteder. Jordregisteret gir også et arealregnskap ved at endringer kommer inn ved ajourføringsregistreringer. En grafisk del inngår i økonomisk kartverk. Det egentlige jordregister med statistiske data, kartverkets numeriske del, fås ved arealutregning (digitalisering av kartopplysningene). Jordregisteret utarbeides kommunevis. Det brukes til en rekke formål. Det er offisielt arealregister for landbrukseiendommer og benyttes bl.a. ved en del av tilskuddsordningene i landbruket. I tillegg til markslags- og eiendomsinnholdet i økonomisk kartverk inneholder registeret data om eier- og brukerforhold.

Markslagsklassifikasjonen er grunnlaget for utarbeidelsen av jordregisteret. Den går utfra arealtilstand (jordbruks-, skog- og annet areal); driftsforhold i jordbruk, aktuell eller potensiell produksjonsevne (bonitet) for skog; tilleggsopplysninger om bestemte arealgrupper. Registeret og kartet gir oversikt over arealer som er egnet for oppdyrking eller for skogreising. Jordsmonnkart og jordsmonnregister er en utfyllende videreføring av markslagsregistreringen og viser jordart og jordtype; dessuten hellingsforhold, klima osv.

Kartleggingen av arealtilstanden og ressursene i jord, skog og vegetasjon og føringen av jordregisteret utføres av Norsk institutt for jord- og skogkartlegging (NIJOS), Ås.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.