Islandslav

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Islandslav er en lavslekt i ordenen Lecanorales. Det finnes 7 arter i Norge, de vokser dels på trær, dels på jord eller berg. Formen er mer eller mindre bladaktig, og fargen brun eller gul.

Faktaboks

Etymologi

Cetraria kommer av latin caetra, et kort skjold, etter formen på apoteciene

Beskrevet av
Erik Acharius, 1803

Den mest kjente, islandslav C. islandica, en brun, buskaktig opprettet lav som er vanlig over store deler av Norge, især i glisne furu- og bjørkeskoger. Tallus er noe glinsende, svakt renneformete og har små flekker (pseudocypheller) på undersiden, samt korte, svarte hår i kanten.

Bruk

Islandslav inneholder store mengder lavstivelse og spilte i tidligere tider stor rolle i folkeernæringen. Den ble ofte blandet i brødet, derav navn som brødlav, braudmose og matmose. Andre folkenavn er islandsk mose og fjellgras. Under nødsårene 1807–1809 ble det på statlig initiativ iverksatt innsamling, videreforedling og distribusjon av islandslav som et tiltak mot hungersnød.

I folkemedisinen har islandslav vært brukt til hostemiksturer, blant annet mot tuberkulose og katarr.

Islandslav brukes til fremstilling av stoffet lichenin.

Arter

  • islandslav C. islandica
  • smal islandslav, C. ericetorum
  • groptagg, C. aculeata
  • bjørkelav, C. sepincola

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

islandslav
Cetraria
Artsdatabanken-ID
71593
GBIF-ID
2601309

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg