irradiasjon (fysikk)

Irradiasjon. Det svarte kvadratet til høyre er like stort som det hvite midtkvadratet.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Irradiasjon er det fenomenet at en lys figur på mørk bakgrunn synes større enn en tilsvarende mørk figur på lys bakgrunn. Det skyldes optiske og fysiologiske forhold i øyet og synsapparatet. En skarp grense mellom sort og hvitt blir avbildet uskarpt på netthinnen. Det hvite feltet brer seg litt inn i det sorte, og det sorte tilsvarende inn i det hvite. For å opprette en skarp grense mellom hvitt og sort må synsapparatet ved hjelp av sin egen lysfølsomhetsfunksjon utføre en form for avveining av den nevnte lys-mørkeovergangen. En rimelig forklaring på irradiasjonen er da at det lyse som brer seg inn i det mørke feltet, veier tyngre enn det mørke som brer seg inn i det lyse.

Faktaboks

Uttale
irradiasjˈon
Etymologi
av latin ir-, ‘inn’, og ‘stråle’

Irradiasjon gjør at på et sjakkbrett synes de hvite rutene noe større enn de sorte. De hvite synes også å flyte noe sammen i hjørnene, mens de sorte synes atskilt. Holder man en blyant vannrett mellom øyet og et lys, synes det som lyset skjærer seg litt inn i blyanten ovenfra og nedenfra. Virkningen er sterkest når øyet ikke er riktig avstandsinnstilt (akkommodert). Irradiasjonen er vanligvis noe sterkere i vertikal enn i horisontal retning.

Fenomenet har også mer komplekse aspekter. Det viser seg at meget smale sorte striper på moderat lys bakgrunn også synes noe utvidet. Her er altså virkningen snudd om. Holder man derimot en tynn tråd foran et lys, blir tråden blendet ut. Her kan lysets bøyning (diffraksjon) spille inn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg