Improperiene er et ledd i den romersk-katolske langfredagsliturgien. Det tekstlige utgangspunktet for improperiene er profeten Mika kapittel 6, der Herren går i rette med sitt folk. Folkets misgjerninger kontrasteres mot Guds velgjerninger. I langfredagsliturgien blir dette særlig dramatisk ettersom det er den korsfestede Jesus som stiller spørsmålet: «Mitt folk, hva har jeg gjort mot deg? Og hva har jeg bedrøvet deg med? Svar meg!» Folket svarer med det trefoldige «Hellig» (trisagion).

Faktaboks

Uttale
impropˈerier
Etymologi
av latin ‘bebreidelser’
Også kjent som

De messianske klagesanger

Improperiene refererer til en rekke hendelser i det jødiske folks historie. Fordi teksten kan forstås som en bebreidelse mot alle jøder som ikke har tatt imot Jesus som Messias, er den blitt kritisert for å ha en antisemittisk tendens. Noen formuleringer er derfor blitt endret etter det andre vatikankonsil.

Musikken til improperiene foreligger både med gregorianske melodier og i flerstemmige bearbeidelser ved blant andre Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525–1594) og Tomás Luis de Victoria (1548–1611). Leddet inngår ikke i Den norske kirkes langfredagsliturgi. De norske komponistene Egil Hovland (1924–2013) og Trond Kverno (1945–) har likevel satt musikk til improperiene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg