Improperiene (bebreidelsene) eller de messianske klagesanger er et ledd i den romersk-katolske langfredagsliturgi. Det tekstlige utgangspunktet for improperiene er profeten Mika kapittel 6, der Herren går i rette med sitt folk. Folkets misgjerninger kontrasteres mot Guds velgjerninger. I langfredagsliturgien blir dette særlig dramatisk ettersom det er den korsfestede Jesus som stiller spørsmålet: «Mitt folk, hva har jeg gjort mot deg? Og hva har jeg bedrøvet deg med? Svar meg!» Folket svarer med det trefoldige «Hellig» (trisagion).

Improperiene refererer til en rekke hendelser i det jødiske folks historie. Fordi teksten kan forstås som en bebreidelse mot alle jøder som ikke har tatt imot Jesus som Messias, er den blitt kritisert for å ha en antisemittisk tendens. Noen formuleringer er derfor blitt endret etter det andre vatikankonsil.

Musikken til improperiene foreligger både med gregorianske melodier og i flerstemmige bearbeidelser ved blant andre Palestrina og Tomás Luis de Victoria. Leddet inngår ikke i Den norske kirkes langfredagsliturgi. De norske komponistene Egil Hovland og Trond Kverno har likevel satt musikk til improperiene. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.