Improperiene (bebreidelsene) eller de messianske klagesanger er et ledd i den romersk-katolske langfredagsliturgi. Det tekstlige utgangspunktet for improperiene er profeten Mika kapittel 6, der Herren går i rette med sitt folk. Folkets misgjerninger kontrasteres mot Guds velgjerninger. I langfredagsliturgien blir dette særlig dramatisk ettersom det er den korsfestede Jesus som stiller spørsmålet: «Mitt folk, hva har jeg gjort mot deg? Og hva har jeg bedrøvet deg med? Svar meg!» Folket svarer med det trefoldige «Hellig» (trisagion).

Improperiene refererer til en rekke hendelser i det jødiske folks historie. Fordi teksten kan forstås som en bebreidelse mot alle jøder som ikke har tatt imot Jesus som Messias, er den blitt kritisert for å ha en antisemittisk tendens. Noen formuleringer er derfor blitt endret etter det andre vatikankonsil.

Musikken til improperiene foreligger både med gregorianske melodier og i flerstemmige bearbeidelser ved blant andre Palestrina og Tomás Luis de Victoria. Leddet inngår ikke i Den norske kirkes langfredagsliturgi. De norske komponistene Egil Hovland og Trond Kverno har likevel satt musikk til improperiene. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.