hundens treleddete bendelorm

Artikkelstart

Hundens treleddete bendelorm, Echinococcus granulosus, er en ganske liten bendelorm som lever i hundens tarmkanal. En egen form finnes også hos ulv.

Faktaboks

Også kjent som

Echinococcus granulosus

Den voksne bendelormen har bare 3-4 ledd og blir ca. 7 mm lang. Den er utstyrt med en dobbel krans av kroker og fire sugekopper på hodet. Den mangler fordøyelsessystem, men tar opp næring fra vertens tarm gjennom huden sin.

Livssyklus

Hundens treleddete bendelorm har en komplisert livssyklus med skifte av vert. Voksne bendelormer lever i tynntarmen hos dyr i hundefamilien mens forskjellige drøvtyggere er mellomverter. Bendelormens egg kommer ut med rovdyrenes avføring. De voksne bendelormene utvikler egg som kommer ut via hundens ekskrementer og tas opp av mellomverter. Hos mellomverten slår de unge larvene seg ned i leveren eller lungene.

Mennesker som vert

Mennesker kan få i seg egg via ekskrementer fra hunder og så fungere som mellomvert. Fra eggene utvikles larvestadiet og dette forårsaker ekinokokkose.

Larvene formerer seg ukjønnet. Det dannes blærelignende cyster som kan bli meget store og som er fulle av små larver. Cysten trykker på indre organer og må kanskje fjernes med operasjon.

I Norge er hundens treleddete bendelorm meget sjelden. Det advares mot å importere hunder eller andre hundedyr fra land hvor de kan være smittet av bendelormen. I land hvor mennesker lever mer i kontakt med hunder kan smitte være ganske vanlig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg