Hjemmelshaver er den som er legitimert som eier av fast eiendom eller løsøre. Hjemmelshaver for fast eiendom er den som er oppført som eier av en eiendom i grunnboken. Hjemmelshaveren er altså den eiendommen er tinglyst på. Utgangspunktet er at ingen kan selge, pantsette eller tinglyse heftelser på en eiendom uten samtykke fra hjemmelshaveren.

For løsøregjenstander er hjemmelshaver vanligvis den som har tingen i sin besittelse. For realregistrerbart løsøre (skip, luftfartøy) er hjemmelshaver den som er registrert som eier. Det samme gjelder gjenstander som omfattes av Løsøreregisteret.

Hjemmelshaver må ikke forveksles med hjemmelsmann, som er den eieren utleder sin rett fra. Selgeren er for eksempel kjøperens hjemmelsmann, mens kjøperen etter tinglysing av overdragelsen er hjemmelshaver.

Begrepet hjemmelshaver brukes blant annet i tinglysingsloven § 13, i lov om tvangsfullbyrdelse § 11-9 og lov om eierseksjoner §§ 11, 12, 19, 20, og 21.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg