hjelpeverge

Artikkelstart

Hjelpeverge, tidligere betegnelse på person som ble oppnevnt for å foreta rettslige disposisjoner på vegne av en myndig person som på grunn av psykiske forstyrrelser, senil demens, psykisk eller fysisk utviklingshemming m.m. ikke kunne ivareta sine anliggender. Den som fikk oppnevnt hjelpeverge, ble vanligvis ikke umyndiggjort, men hjelpevergen kunne binde vedkommende med sine disposisjoner innenfor rammer overformynderiet satte.

Hjelpeverge kunne i enkelte tilfeller også oppnevnes for en umyndig, hvis den egentlige vergen var forhindret fra å ivareta den umyndiges interesser for en viss tid eller i visse saker, eller ikke kunne gjøre det uten større vanskelighet eller kostnader.

I den nye vergemålsloven av 26. mars 2010, som trådte i kraft 1. juli 2013, brukes ikke begrepet hjelpeverge. Regler om det som i den gamle vergemålsloven av 1927 ble kalt hjelpeverge, står i den nye lovens kapittel 4 om vergemål for voksne. Her omtales vergemål for både umyndiggjorte og myndige personer over 18 år.

Se verge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg