himmelseng

Himmelseng. Ådret med original rosemaling. Eierinitialer og dateringen 1837.

Himmelseng i kinesisk stil, 1754. Victoria and Albert Museum, London. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Himmelseng er en seng med tak, «himmel». Senger med forheng fantes allerede i middelalderens Europa, og på 1600-tallet ble disse mer alminnelige blant byborgerne.

Den hollandske renessansesengen, som først og fremst påvirket sengeutformingen i Norge i nyere tid, hadde hjørnestolper som raget opp over sengen, med kronlister festet til øvre kant på stolpene. Vangene ble oppdelt i felter, slik det var vanlig på sengene ute i Europa. Mange av disse sengene fikk forheng og ble brukt som stassenger i Norge til langt utpå 1800-tallet. De fikk en dekorativ utforming som varierte i tråd med barokkens, rokokkoens og klassisismens særpreg. Dette gjaldt søyleformer og listprofiler, flatedekorasjoner på sengevangene og ulike måter å drapere forhengene på.

Himmelsengen fikk stor utbredelse også på bygdene i Norge. Selv i avstengte bygder som Setesdal kom renessanseutformede senger i bruk allerede på 1700-tallet. Også i loftene fikk denne staselige og litt monumentale sengeformen innpass.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Forrest, Tim. Schibsteds store bok om antikke møbler : Hvordan bestemme periode og gjenkjenne detaljer og utforming. Schibsted forlag. Oslo, 1999.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg