Faktaboks

Allan Kaprow
Uttale
kˈæprou
Født
23. august 1927, Atlantic City, New Jersey
Død
5. april 2006
Installasjon av Allan Kaprow
Fra utstillingen Allan Kaprow YARD på Samtidskunstmuseet i Bordeaux i 2013. 40 tonn brukte bildekk som besøkende kan hoppe og klatre i, ble samlet opp i en haug. Første gang denne installasjonen ble brukt var New York City i 1961, og den har blitt radikalt omfortolket flere ganger før hans død. Kaprow regnes som opphavsperson til happenings som en egen kunstform.
Av /Scanpix.

Allan Kaprow var en amerikansk kunstner og kunstteoretiker som særlig er kjent som oppfinneren av happeninger som en type performancekunst.

Kaprow studerte under flere lærere, blant annet komponisten John Cage, som gav ham ideen om bruken av tilfeldigheter i estetisk virksomhet. Kaprow, som opprinnelig var maler, forlot maleriet som uttrykksmiddel i 1950-årene, og satset isteden på assemblage og romkunst der skillet mellom tilskuer og kunstverk utviskes.

I en artikkel i Art News i 1958, introduserte han ideen med happeninger. Han hevdet at kunstnerisk ferdighet og verkenes varighet kunne glemmes og at forgjengelige materialer var det som burde brukes i kunst. Hans første happening ble arrangert i Reuben Gallery, New York, et år senere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg