Rips, hagerips av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

hagerips

Ribes rubrum, hagerips. Foto fra: Ravnkilde, Danmark

Ribes rubrum, hagerips. Foto fra: Randers Fjord, Danmark

Hagerips er en art i ripsfamilien.

Faktaboks

også kjent som:
Ribes rubrum

Det er en 1–1,5 meter høy busk med langstilkede, håndlappede blad, små blomster i lange klaser. Klasene blir mindre på grener som er over 2–5 år gamle. Buskene bør derfor beskjæres regelmessig.

Rips er hardfør og kan dyrkes i alle landets fylker (i Sør-Norge opp til 600 meter over havet), men bør plantes på en lun plass. Fruktene er røde, gule eller hvite bær med lite næringsinnhold: cirka 40 milligram vitamin C, 260 milligram kalium, 83 % vann og 186 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Hagerips brukes i husholdningen, blant annet til syltetøy, saft og vin. Den er egnet til sylting og gelé på grunn av stoffet pektin. Rips har vært dyrket siden først på 1500-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg