Hagerips, art i ripsfamilien. 1–1,5 m høy busk med langstilkede, håndlappede blad, små blomster i lange klaser. Klasene blir mindre på grener som er over 2–5 år gamle. Buskene bør derfor beskjæres regelmessig. Rips er hardfør og kan dyrkes i alle landets fylker (i Sør-Norge opp til 600 moh.), men bør plantes på en lun plass. Fruktene er røde, gule eller hvite bær med lite næringsinnhold: ca. 40 mg vitamin C, 260 mg kalium, 83 % vann og 186 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Brukes i husholdningen, bl.a. til syltetøy, saft og vin, egnet til sylting og gelé pga. stoffet pektin. Rips har vært dyrket siden først på 1500-tallet. Foto, se rips.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.