Hagerips, art i ripsfamilien. 1–1,5 m høy busk med langstilkede, håndlappede blad, små blomster i lange klaser. Klasene blir mindre på grener som er over 2–5 år gamle. Buskene bør derfor beskjæres regelmessig. Rips er hardfør og kan dyrkes i alle landets fylker (i Sør-Norge opp til 600 moh.), men bør plantes på en lun plass. Fruktene er røde, gule eller hvite bær med lite næringsinnhold: ca. 40 mg vitamin C, 260 mg kalium, 83 % vann og 186 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Brukes i husholdningen, bl.a. til syltetøy, saft og vin, egnet til sylting og gelé pga. stoffet pektin. Rips har vært dyrket siden først på 1500-tallet. Foto, se rips.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.