Høyaktivt avfall, restprodukt fra det kjernefysiske brenselet som er brukt i en kjernereaktor. Avfallet er sterkt radioaktivt og avgir mye varme. Det høyaktive avfallet står for 95 % av den samlede radioaktivitet som dannes i et kjernekraftverk. Hvert år produserer et 1 000 MW kjernekraftverk cirka 27 tonn med høyaktivt avfall.

Avfallet har to hovedkomponenter, fisjonsprodukter og transuraner.

Fisjonsprodukter (se fisjon) består av fragmenter av atomer etter at de er spaltet (fisjonert) for å frigi energi. En rekke stoffer med ulike isotoper dannes og disse er gjennomgående svært radioaktive. Mange av isotopene har en svært kort halveringstid og og gir derfor fra seg en sterk stråling i tillegg til store mengder med varme, selv etter at selve reaktoren er slått av. På den annen side vil de korte halveringstidene bidra til at både stråling og varmeproduksjon avtar raskt, men den forsvinner ikke helt og  avfallet må derfor både kjøles og skjermes fra omgivelsene i lengre tid.

Transuranene er tyngre enn uran og dannes fra uran, og eventuelt andre tyngre atomer i brenselet, når de absorberer nøytroner uten å gjennomgå en fisjon (se transmutasjon). Transuranene kan gjenvinnes og brukes for eksempel som brensel i en formeringsreaktor, alternativt må de sende til sluttforvaring. Flere av transuranene har en svært lang halveringstid og må derfor skjermes fra omgivelsene i over 100 000 år.

Fisjonsproduktene skiller seg fra transuranene ved at de ikke kan fisjoneres og dermed ikke kan brukes til fremstilling av kjernevåpen. Dessuten har de en gjennomgående kortere halveringstid enn transuranene; de fleste mindre enn hundre år. Dette gjør at sluttforvaringen blir enklere for fisjonsproduktene. Med tanke på den store forskjellen i halveringstid kan det være fordelaktig om fisjonsproduktene fjernes fra transuranene før avfallet sluttforvares.

Se også

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.