Gullskjellsopp
Gullskjellsopp (Phaeolepiota aurea) er en vakker sopp som antakelig er innført med jord i hager og gartnerier og som sprer seg videre. Den er vurdert på "svartelista". Spiselig, men bør varmebehandles raskt etter plukking.
Gullskjellsopp
Av .
Lisens: fri

Gullskjellsopp er en egenartet, gyllenbrun, stor skivesopp med melet hatt og stilk som er melet nedenfor en hudaktig ring.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Phaeolepiota aurea
Beskrevet av
(Matt.: Fr.) Konrad og Maubl.
Fremmedartstatus i Norge
PH – Potensielt høy risiko

Voksested

Gullskjellsopp vokser på fet jord, gressplener, hager og kirkegårder. Den er saprotrof.

Utbredelse

Gullskjellsopp er trolig en kulturbetinget nyinnvandrer til Norge fra omkring 1900. Den står på fremmedartslista, og soppen kan utkonkurrere naturlige arter på næringsrike voksesteder.

Bruksområder

Unge, friske eksemplarer er spiselige, mens eldre påstås å utvikle blåsyre (uten skikkelig belegg for påstanden). Uansett bør den tilberedes straks etter plukking.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Agaricaceae
Slekt Phaeolepiota
Art Gullskjellsopp P. aurea

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gullskjellsopp
Phaeolepiota aurea
Tidligere vitenskapelig navn
Pholiota aurea (Matt. : Fr.) P. Kumm., Pholiota vahlii (Schum.) S. Petersen
Artsdatabanken-ID
55168

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg