Foto i svart-hvitt. Inger Jacobsen smiler og holder gullplaten foran seg.
I Norge var det Arbeiderbladet som startet å dele ut salgstrofeer for musikkutgivelser. I januar 1962 mottok sangeren Inger Jacobsen gullplate for «Frøken Johansen og jeg».
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek .
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Gullplate er en utmerkelse som blir gitt en artist eller komponist når en utgivelse er solgt eller strømmet i et visst antall. Andre slike salgstrofeer i musikkbransjen er sølvplate, diamantplate og platinaplate.

Faktaboks

Etymologi

jf. engelsk gold disc/record, grunnbetydning 'forgylt grammofonplate'

Salgstrofeene har sitt opphav i den amerikanske musikkbransjen. Tidenes første gullplate ble utdelt i USA i 1942, til Glenn Millers orkester for Chattanooga Choo Choo. I dag deles det ut gullplater i mange land.

I Norge

I Norge var det Arbeiderbladet som innførte ordningen med gullplater. Avisa hadde delt ut sølvplater siden 1960. De første gullplatene ble tildelt singler med Inger Jacobsen (Frøken Johansen og jeg), Engedahl og Stordahl (Piken i dalen) og Lolita (Seemann). Kriteriet for å få gullplate var 50 000 solgte eksemplarer. Det første albumet som ble tildelt norsk gullplate var soundtracket til 1965-filmen The Sound of Music. Flest gullplater på 1960-tallet fikk Jim Reeves og Sven-Ingvars med fire hver.

I 1970 overtok musikkbransjeorganisasjonene IFPI Norge og FONO ansvaret for utdeling av platetrofeer.

Siden 1993 har de bare delt ut gullplater og platinaplater. Fram til 2002 måtte et album selge 25 000 eksemplarer for å oppnå gullsertifisering, og en single måtte selge 20 000. I juli 2002 ble kravene redusert til 20 000 eksemplarer for album, og 15 000 eksemplarer for singler.

Inntil 2017 var det bare fysisk salg av singler og album som var tellende, men fra 1. januar 2018 blir gullplater delt ut på en kombinasjon av strømming, digitalt salg og fysisk salg.

Strømming, digital nedlastning og fysisk salg omregnes til «enheter» etter en omregningsfaktor. Grensene for gullplate er 10 000 enheter for album og 3 millioner enheter for singler.

Omregningsfaktor for album:

  • 1000 strømminger = 1 enhet
  • 1 nedlasting/fysisk salg = 1 enhet
Omregningsfaktor for singler:
  • 1 strømming = 1 enhet
  • 1 nedlasting/fysisk salg = 100 enheter

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg