Gullbrakteat
Gullbrakteat fra Jylland, Danmark, datert til omkring 450–600.
Av /Nationalmuseet.
Lisens: CC BY SA 4.0

Gullbrakteater er små, runde, rikt dekorerte gullsmykker fra folkevandringstid, 400–570 evt. Gullbrakteatene er laget av en tynn gullplate og har en diameter på mellom tre og 12 centimeter. Alle har en hempe av gull og ble båret rundt halsen som smykker. Det antas at de har hatt en amulettisk funksjon.

Faktaboks

Uttale
gullbrakteˈater
Etymologi
av latin bractea, ‘tynt metallblikk’

Brakteatene er dekorert med menneske- og dyrefigurer. De vanligste motivene omfatter et mannshode i profil, en rytter og et firefotet dyr, gjerne tolket som en hest. Midtfeltets dekor er preget inn med et stempel fra for- eller baksiden. Dekoren er omkranset av en ornamentert kant eller bord. Mange av brakteatene har runeinnskrifter eller enkeltruner.

Gullbrakteatene fra folkevandringstid er opprinnelig etterligninger av romerske medaljonger fra 300-tallet. Motivene sammenlignes ofte med de romerske medaljenes keiserportretter. De eldste brakteatene viser en forholdsvis riktig gjengivelse av medaljongbildene med latinske innskrifter. Under påvirkning fra den samtidige nordiske dyreornamentikken ble figurene etter hvert omdannet i retning av det som gjerne omtales som germansk dyrestil, og som kan sammenlignes med andre ornamenterte metallarbeider fra samme periode.

Fagfolk har lenge diskutert hvorvidt brakteatene gjengir motiver fra nordisk mytologi, og runeinnskriftene støtter denne teorien.

Utbredelse

Det er tilsammen funnet omkring 900 gullbrakteater. De finnes sjelden utenfor Norden og er vanligst i Sør-Skandinavia, men det er også funnet brakteater i Tyskland, Nederland og England. I Norge er kun de yngre typene funnet i større antall. De fleste gullbrakteatene er funnet i skatte- og offernedleggelser og noen få er funnet i graver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg