grenselag - teknikk

Et grenselag eller grensesjikt er i hydromekanikken det sjiktet av fluid (gass eller væske) som ligger nærmest fasegrenseflaten mellom et strømmende fluid og en fast overflate. Det kan også være sjiktet mellom to fluidfaser som ikke er blandbare og som har en viss hastighet i forhold til hverandre.

I et grenselag er strømningen laminær, det vil si uten strømningsvirvler. Tykkelsen av sjiktet avhenger av de fysikalske egenskapene til fluidene og av strømningshastigheten i fluidet utenfor sjiktet. Varmetransport gjennom grensesjikt foregår vanligvis ved varmeledning og massetransport ved diffusjon. Grenselagene er ofte begrensende for hastigheten av masse- eller varmeoverføring mellom fasene.

Betegnelsen ble innført av Ludwig Prandtl, som viste at bevegelsen av væsken lot seg beskrive meget godt når man i grenselaget tok hensyn til væskens viskøse (seige) egenskaper, men utenfor dette forestilte seg den som en ideal væske. Prandtls teori for grenselag spiller stor rolle i praktisk hydro- og aerodynamikk og i beregning av masse- og varmeoverføring.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg