grüner veltliner

Grüner veltliner er Østerrikes mest utbredte hvitvinsdrue.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Grüner veltliner er en anerkjent hvitvinsdrue og Østerrikes mest utbredte. Druesorten dyrkes på omlag en tredjedel av landets totale vinmarkareal og utgjør halvparten av hvitvinsproduksjonen. Karakteristisk for druesorten er friske og fyldige viner med høy syre, god mineralitet og konsentrasjon, samt dufter som stenfrukt og sitrus med et svakt urte- eller pepperpreg.

Faktaboks

Uttale
-fˈelt-

Grüner veltliner gir små gulgrønne druer i middels til store klaser, men finnes også som mutasjonen, grauer veltliner, med grålige druer. Druen kalles også for weißgipfler, veltliner og grün muskateller eller veltlinske zelené/zeleni veltinec (Slovenia og Tsjekkia) og zöld veltlini (Ungarn).

Druene knopper tidlig og modnes middels sent. Druesorten har behov for kontrollert avkastning. Rankene er utsatt for meldugg og rustmidd.

Grüner veltliner vinifiseres i hovedsak til tørre viner. Anerkjente vinregioner i Østerrike er Wachau, Kremstal, Kamptal, Burgenland, Weinviertel og Donauland. Det lages også halvsøte og søte viner på sent høstede druer eller på druer som er angrepet av edelråten Botrytis cinera , spesielt i Burgenland og området rundt innsjøen Neusiedlersee (vinregionene Neusiedlersee og Neusiedlersee-Hügelland).

Druen dyrkes i liten grad utenfor Østerrike, men er å finne i Tsjekkia, Ungarn, Slovenia og nordlige Italia, samt i mindre grad i blant annet Tyskland, USA, Canada, Australia og New Zealand.

Systematikk

Grüner veltliner antas å være av østerriksk opprinnelse. DNA-analyser viser at druen er en naturlig krysning av druesorten traminer (savagnin) og antagelig en eldre druesort St Georgener.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Storm-Mathisen

Det var fint å få bekreftet at Veltliner uttales med F (som vanlig uttale av V på tysk), men hva er opphavet til navnet? Er det tyskspråklig?

svarte Anne Eilertsen

Hei! Det kan se ut som om navnet kommer fra den italienske dalen Valtellina, som heter Veltlin på tysk. Men det virker litt uklart hvorfor druen har fått dette navnet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg