Gjeterhund
Gjeter med hund og saueflokk. Cabanaconde, Peru, november 2018.
Gjeterhund
Av /Shutterstock.

Gjeterhunder er en fellesbetegnelse på hunderaser eller typer hunder som hjelper til i landbruket med å flytte sau, storfe og rein.

Typer

Det finnes flere typer gjeterhunder som «headers», «heelers», «hunt away» og «catch dogs».

I gruppen «headers» finner vi for eksempel border collie og kelpie. Disse jobber med å gå på motsatt side av flokken og flytte dyrene mot hundefører. Hundene beveger seg rolig mot dyrene og legger seg på dyrenes trykkpunkt. Dette er hvor nært hunden må gå sauen for at den skal flytte seg kontrollert. Mens border collie og kelpie bruker «eye» (hunden sniker seg mot og har et intenst blikk på sauen) bruker andre raser bevegelse, som for eksempel belgiske fårehunder og schæfer. Sistnevnte kalles ofte kroppsgjetere eller linjegjetere.

«Heelers» er typisk raser som er små og som jager storfe vekk fra hundefører. Rasene er små slik at de lett kan dukke under om storfeet sparker etter hunden med bakbena. Hundene kan ofte bite tak i hasene på storfeet om det ikke vil flytte seg. Typiske raser er vestgøtaspets, corgi og lancashire heeler.

«Hunt away» er raser som jager sau eller rein vekk fra hundefører. De bjeffer gjerne når de skal flytte dyrene. Raser kan være norsk buhund og lapphunder.

«Catch dogs» biter tak i og holder dyret til hundefører kommer til. Denne metoden ble brukt på bufe som skulle slaktes, og på vilt. Metoden ble også brukt til baiting hvor en fikk hunder til å angripe vilt som er bundet eller i bur. Denne metoden er lite brukt i de senere årene av dyrevelferdsårsaker og er også forbudt i mange land. «Catch dogs» som ble brukt på bufe var for eksempel rottweiler og boxer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg