Boxer

av Knut Rosvold. fri

Boxer er en tysk hunderase av doggetype.

Siden oldtiden har det i Tyskland eksistert to doggetyper, en stor som vesentlig ble brukt til jakt på stort vilt, og en mellomstor, også brukt til jakt, men også benyttet som drivhund for storfe. Den lille varianten gikk lenge under navnet brabanter, men da kamper mellom okse og hund ble moderne, og hunden viste seg egnet til slik kamp, fikk den etter hvert navnet bullenbeisser. En krysning av bullenbeisser og engelsk bulldog gav opphavet til våre dagers boxer. Rasen ble først utstilt i 1895, og ble etter hvert meget populær. De første eksemplarene kom til Norge så tidlig som 1905.

Boxeren har vært brukt som politi- og militærhund, men er først og fremst kjent som familiehund. Modig, temperamentsfull og livlig, meget lojal og barnevennlig.

Kvadratisk kroppsbygning, kraftig og muskuløs, mankehøyde for hannhunder 57-63 cm, tisper 53-59 cm. Rasens særpreg er hodet, der snutepartiet utgjør 1/3 av hele hodets lengde. Svakt hvelvet skalle, flate kinn, meget markert stopp, kort, dyp og bred snute med underbitt, men tennene skal ikke synes. Mørke øyne, tynne og hengende ører, høyt ansatt hale. Velvinklet skulder med utpreget forbryst, velvinklede bakben med brede lår. Pelsen kort og glatt, fargene gul i alle nyanser samt tigret, med eller uten hvite tegninger. Hvitt må ikke overskride 1/3 av kroppsoverflaten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. juni 2013 skrev Knut A Rosvold

Artikkelen har mistet formateringen. Jeg ber fagansvarlig godkjenne opprettingen (kalt forbedringsforslag).

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.