Västgötaspets er en hunderase, som tilhører kategorien svensk kortbent spisshund. Den er sannsynligvis brukt siden vikingtiden som gjeterhund i Västergötland. Det er usikkerhet om slektskapet med den typelike welsh corgi, om hvilken rase som kom først hvor, og om corgien er opphavet til västgötaspetsen eller omvendt.

Man vet lite om rasens historie før man i begynnelsen av 1940-årene oppdaget at hunden holdt på å dø ut. Ved energisk innsats lyktes det å bygge rasen opp igjen på noen få individer og få den anerkjent i 1943.

Den er lavstilt, langt rektangulær, kraftig, og energisk. Mankehøyden for tisper er 31 cm, og for hannhunder 33 cm. Den har tørt, langt hode, nesten flatt skalletak, og tydelig stopp. Snuten er litt kortere enn skallen. Den har middels store, spisse, stramt stående ører og lang hale eller medfødt stumphale. Pelsen består av myk underull og middels lang, hard, tilliggende overpels. Pelsfargen er grå med eller uten brunt eller gult eller rødlig med gult eller brunt. Hvitt er tillatt på inntil en tredjedel av kroppsoverflaten. Såkalt «selemerke» (bred loddrett stripe fra manke til albuespiss) er ønskelig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.