Rottweiler er en tysk hunderase. Rottweileren er den tyngste av tjenestehundrasene. Den har fått sitt navn etter byen Rottweil, hvor rasen lenge hadde vært slakter- og drivhund. Den ble i 1910 anerkjent som politihund, men dens aner kan føres atskillig lenger tilbake enn dette.

De romerske legioner som trengte inn i Germania hadde proviant med, blant annet i form av kreaturflokker som ble drevet frem av hunder. Disse var kraftige dogger som romerne hadde arvet fra hellenerne (molosser). Etter som provianten ble oppbrukt, etterlot legionene hunder langs marsjruten gjennom Helvetia og helt frem til deres nordligste utpost, som senere ble til byen Rottweil. Da romerne ble presset sørover, ble en del hunder igjen hos den germanske befolkningen.

Den er rektangulær og meget kraftig, med en mankehøyde for tisper på 55–63 cm, og for hannhunder 60–68 cm. Hodet er middels langt, med bred skalle, tydelig stopp, og dyp, kraftig snute. Den har middels store, mørke øyne og små, trekantede, høyt ansatte, hengende ører. Pelsen er kort og hard, og er svart med rustrøde tegninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.