Gave er i juridisk sammenheng en overføring av en formuesverdi uten at det ytes vederlag. Når det gis en gave, berikes mottageren på bekostning av giveren.

Gaven i forhold til kjøp, bytte og gavesalg

Gaven skiller seg fra andre former for overføring av verdier, som kjøp, bytte og gavesalg ved at det ikke ytes vederlag. Hvis mottakeren yter en motytelse i form av penger, snakker man om et kjøp. Er motytelsen en annen ting, snakker man om et bytte. Hvis en motytelse bare delvis tilsvarer verdien av det mottatte, snakker man gjerne om et gavesalg.

Gave fra arbeidsgiver

Arbeidsgiver kan gi arbeidstakere en skattefri gave på inntil 1000 kroner i løpet av et kalenderår (for eksempel julegave), så lenge bedriften ikke søker fradrag for utgiften. Det er også egne satser for ikke skattepliktige gaver ved spesielle anledninger, som giftermål, 25 års ansettelse, 60-årsdag og lignende.

Helsepersonell

Helsepersonell kan ikke motta gaver som har mer enn en ubetydelig verdi eller som kan påvirke tjenesten. Reglene finnes i helsepersonelloven og er utdypet i en egen forskrift.

Arverett

I arveretten skiller man mellom livsgaver og dødsgaver.

  • Livsgaver kalles gaver som det er meningen å fullbyrde mens giveren lever. Etter norsk rett er man i alminnelighet bundet av et formløst løfte om en livsgave. Gaver mellom ektefeller må imidlertid, for å være gyldige, som regel skje ved ektepakt.
  • Dødsgaver er først og fremst gaver som skal oppfylles etter giverens død eller som gis på dødsleiet. En dødsgave skal for å være gyldig skje i testaments form og er underkastet livsarvingenes pliktdelsrett.

Løfteprinsippet

I Norge gjelder løfteprinsippet, slik at et løfte om en gave er juridisk bindende.

Omstøtelse

Gaver kan under visse betingelser omstøtes av giverens konkursbo, se omstøtelse.

Familierett

Ektefeller står som alle fritt til å gi hverandre gaver. Men skal en gave mellom ektefeller være gyldig overfor motpartens kreditorer må den godkjennes gjennom ektepakt eller tinglysing. Les mer under ektefellers formuesforhold.

Verdifulle gaver som er gitt med ekteskap for øye, vil kunne kreves tilbake ved brutt forlovelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg