Gate er det området i en flyplassterminal som forbinder terminalen med et passasjerfly. Flyet står parkert på apron, og passasjerene må gå fra terminalen, gjennom gate før de kommer til flyet.

Bevegelsen som skjer gjennom gate kalles boarding, dersom passasjerene går ombord i flyet.

Gate er innendørs, og derfor en del av terminalen ved en lufthavn. Ved avgang føres passasjerene gjennom gate. For å komme ut til flyet må de vise billett eller boarding pass.

Man kan også føres fra flyet inn gjennom gate til terminalen – spesielt dersom man skal videre med andre fly.

I terminalen består gate av et venteområde med sitteplasser, et kontrollpunkt for siste billettkontroll før man får gå om bord, samt en utgang som passasjerene går gjennom for å komme om bord i flyet.

I noen gater må passasjeren, etter siste billettkontroll, gå gjennom dørene, ut over apron og inn i flyet. Andre steder går man om bord i en buss, som så kjøres ut til flyet, da dette står på såkalt fjernparkering.

Ved større lufthavner brukes «air bridges», som er overdekkede, hydraulisk/elektriske gangveier, som går fra gate etter siste billettkontroll og fram til flyets dør. Enden av gangveien slutter tett til flykroppen og gjør at passasjerene hele tiden under ombordstigningen befinner seg i et innemiljø.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.