Gass-sveising er en metode for manuell smeltesveising av metalliske materialer der varmekilden er termisk energi fra en gassflamme.

Fremgangsmåte

Delene som skal sammenføyes plasseres i innbyrdes riktig stilling, og slik at det blir en liten åpning mellom dem. Flammen fra en sveisebrenner, der brenngass og oksygen blandes i riktig forhold, føres inn i fugen. Fugekantene smelter, og flammen trekkes samtidig fremover i fugen. Sveisetråd av grunnmaterialets sammensetning tilsettes; denne smelter, binder seg til fugekantene, og fyller fugen. For å oppnå full gjennomsveising i tykke seksjoner må delene skråskjæres før sveisingen begynner.

Gasstyper

Den mest brukte, og for stål den eneste, brenngass er acetylen, som gir en flammetemperatur på rundt 3000 °C. For metaller med lavt smeltepunkt kan også hydrogen, propan med flere benyttes.

Anvendelse

Gass-sveising med acetylen og oksygen ble tatt i bruk tidlig på 1900-tallet under betegnelsen autogen-sveising. Navnet karakteriserer metoden i forhold til essesveising, der delene må presses eller hamres sammen for å oppnå binding. Ved gass-sveising smelter de sammen «av seg selv».

Gass-sveising var lenge den dominerende sveisemetoden, men er etter hvert blitt fortrengt av buesveising som produksjonsmetode. Som reparasjonsmetode og for småarbeider har gass-sveising fremdeles stor anvendelse fordi metoden er meget allsidig og kan brukes for de fleste metalliske materialer. Utstyret er enkelt og billig og finnes i de fleste verksteder. Sveisebrenneren brukes også til mange andre verkstedsoppgaver som lodding, forvarming, retting med flamme. Med spesiell skjæretilsats kan utstyret også brukes for oksygenskjæring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Aksel Tvedt

Artikkelen er om autogensveising, men illustrasjonen viser elektrisk sveising med dekkgass.

svarte Ola Nordal

Hei Aksel. Tusen takk for innspillet. Jeg har slettet illustrasjonen. Beste hilsen Ola i SNL-redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg