Barber. Scene fra barberstue, slutten av 1500-tallet. Tresnitt av Jost Amman.

Fri. fri

Barber, barberer, håndverksutdannet yrkesutøver som fra 1934 fikk tittelen herrefrisør. Nå inngår faget i det felles lærefaget for damefrisør og herrefrisør.

Ordet barber kom i vanlig bruk først på 1600-tallet, men faget ble tidlig praktisert i Norge. Bartskjærene eller badskjærene i Bergen var landets første privilegerte håndverkere på dette felt. Tilsvarende yrkesutøver i militær tjeneste var først og fremst sårlege (kirurg) og ble gjerne kalt feltskjær. Bartskjærfaget er ikke blant de fagene som ble nevnt i Magnus Lagabøtes bylov 1276, men er med i retterbot om håndverkspriser seks år senere. Av opptegnelser fra midten av 1400-tallet fremgår det at tyske bartskjærer i Bergen var høyt aktede håndverkere. Foruten å pleie skjegg og hår solgte de medisiner, virket som sårleger, og foretok iglepåsetting og kirurgiske inngrep som tannuttrekking og årelating. Bartskjærbekkenet, som bl.a. ble brukt ved årelating, brukes fortsatt av enkelte frisørmestere som symbol og kjenningsmerke utenfor salongen. Bartskjærene i Bergen dannet 1597 sitt eget laug. I 1860-årene fikk Christiania sine første egentlige barbersalonger. Håndverksloven ble 1914 gjort gjeldende for barberfaget. Fra 1955 ble frisørfagene lagt under lærlingloven, og fra 1999 reguleres disse og andre lærefag av opplæringsloven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. juni 2016 skrev Per Olav Stoum

Hei.
Jeg er i en diskusjon om det skal være Barbereren i Sevilla, eller Barberen i Sevilla, men vi blir ikke enig. Forslag til løsning mottas med takk!

22. juni 2016 svarte Mari Paus

Hei! Det ser ut som om både barber og barberer brukes om herrefrisør. Velger man det første blir det Barberen i Sevilla, velger man den andre blir det Barbereren i Sevilla. Vår artikkel om operaen heter Barbereren i Sevilla (https://snl.no/Barbereren_i_Sevilla), men i Den norske opera ble forestillingen kalt Barberen i Sevilla (http://operaen.no/Forestillinger/Arkiv/Barberen-i-Sevilla/).

Kanskje språkrådet kan gi bedre svar (http://www.sprakradet.no/)?

Mvh. Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.