forsøksring

Artikkelstart

Forsøksring, forening av bønder som ved hjelp av fast ansatt ringleder utfører praktiske jord- og plantekulturforsøk på medlemmenes egne gårdsbruk som grunnlag for rådgivning. Forsøksplanene utarbeides i samarbeid med forsøksvesenet eller blir godkjent av dette.

Forsøksringene dekker alle fagområder innen jord- og hagebruk, også økologisk dyrking. Staten støtter virksomheten økonomisk for å gjøre tilbudet tilgjengelig for så mange som mulig.

Historikk og organisering

Den første forsøksring i Norge ble startet på Hedmark i 1937. Norske Forsøksringers Fellesforening (NFF) ble etablert 1962 som et felles organ for service, tilrettelegging og samarbeid mellom forsøksringene. Fra 1982 til 2008 var navnet Landbrukets Forsøksringer (LFR).

Norsk Landbruksrådgivning (NLR)

Landbrukets Forsøksringer byttet i 2008 navn til Norsk Landbruksrådgiving (NLR).

Fra 1. januar 2014 ble Landbrukets HMS-tjeneste en del av Norsk Landbruksrådgiving med femti HMS-rådgivere og 10 000 medlemmer over hele landet. Norsk Landbruksrådgiving tilbyr HMS-rådgiving innenfor helse, miljø og sikkerhet i landbruket.

Norsk Landbruksrådgiving (NLR) er paraply- og serviceorganisasjon med ti regionale rådgivingsenheter med til sammen 24 000 medlemmer og 330 ansatte over hele landet.

NLR er bindeledd mellom forskning og landbruket, og innhenter, utvikler og samordner kunnskap som rådgiverne formidler til næringsutøvere i landbruket. Årlig utføres nærmere 800 feltforsøk hos medlemmene. Rådgivingen er i hovedsak innenfor agronomi, landbruksbygg, maskinteknikk, hydroteknikk, veksthus, HMS, næringsutvikling, økonomi, økologisk landbruk, klima og miljø.

Norsk Landbruksrådgiving er eid og styrt av næringsutøverne i landbruket og finansieres av disse, samt prosjektmidler og midler over Jordbruksavtalen. NRL er medlem av interesseorganisasjonen Norsk Landbrukssamvirke.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg