Format er et mangetydig begrep som ofte handler om et objekts omfang, størrelse eller utstrekning; eller om måten noe er strukturert på. Det brukes også i overført betydning om kvalitet eller nivå.

Faktaboks

Etymologi

trolig fra italiensk formato 'mål, dimensjon (på papir)'

Format kommer trolig fra fra italiensk formato, brukt om mål eller dimensjon, som er perfektum partisipp av formare 'å forme'. Begrepet brukes om et objekts omfang, størrelse eller utstrekning (for eksempel saken hadde fått et stort format eller papiret har A4-format). Det brukes også om måten noe er strukturert på (for eksempel et dokumentformat, serieformat eller bildeformat). Det brukes i overført betydning om noe som holder høy standard eller kvalitet (for eksempel Ibsen var en forfatter av internasjonalt format).

Visuelle formater

Alle visuelle komposisjoner oppleves i relasjon til sine begrensninger. Disse begrensningene kan være størrelsen på et papir, dimensjonene på en skjerm eller det området som man kan se uten å bevege øynene eller hodet. Alle disse begrensningene kalles formater. En bok har for eksempel et gitt areal på arkene i boka som begrenser hvor mye tekst som kan være på hver side. Arkene har også en dimensjon som refererer til hvor lang høyden er i forhold til bredden.

Betegnelsen format kan brukes om størrelsen på flaten og hvordan flaten relaterer seg til andre formater. Dimensjonene for formatet, altså det relative forholdet mellom bredde og høyde, og målestokken som refererer til hvilken måleenhet dimensjonene måles i, kan også kalles formater. For eksempel er det vanlig å bruke A-formater, som A4 og A6, på papirstørrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg