Skjermformat forteller noe om forholdstallet mellom bredde og høyde på en skjerm. Begrepet benyttes imidlertid, noe feilaktig, også om både skjermoppløsning og fysisk skjermstørrelse. Tidligere var det vanligste skjermformatet for TV-skjermer og dataskjermer 4 : 3. I dag er 16 : 9 så godt som enerådende.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk screen size ratio eller screen ratio

Tidligere ble TV- og dataskjermer produsert ved hjelp av bilderør med avrundede hjørner, og de aller fleste ble laget i formatet 4 : 3. Da produsentene gikk bort fra bilderør, ble det mulig å produsere bredere skjermer i forholdet 16 : 9, som etterhvert ble det foretrukne formatet. På smarttelefoner er skjermene som regel i dimensjonene 16 : 9, selv om 4 : 3, 18 : 9 og 19 : 9 også er i bruk.

I de tilfellene der man benytter skjermformat som begrep for skjermstørrelse, er skjermformatet definert ut fra lengden på diagonalen mellom motsatte hjørner av rektangelet. Man skiller mellom den fysiske skjermstørrelsen og størrelsen på skjermoppløsningen, som måles i piksler per tomme eller centimeter. Å måle diagonalen stammer fra den gangen fjernsynsskjermene var laget av runde katodestrålerør, og det fysiske området man så på skjermen, var regnet ut fra rørdiagonalen. Diagonalen gir også fordelen av å kun ha ett mål å oppgi eller sammenligne, i motsetning til bredde og høyde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg